петак, 10. октобар 2008.

NEGA MUŠKATLA, RUŽA I KAKTUSA

Zastupljenost muškatla na terasama i vrtovima ne bi trebala da nas iznenadi, jer su one veoma popularne, nije ih teško uzgajati, a mesecima cvetaju cvetovima prelepih boja.
Muškatle su veoma pogodne za gajenje na prozorima ili terasama, po mogućnosti na sunčanom, zaštićenom mestu.
Poželjno je da se gaje u relativno manjim posudama, kako bi se tlo moglo osušiti između zalivanja. Umereno ih treba zalivati i redovno prihranjivati. U tu svrhu preporučujem FLORAVIT tečno đubrivo za muškatle NPK formulacije 4:6:8 sa dodatkom gvožđa i ostalih mikroelemenata, neophodnih za pravilan rast i razvoj muškatla i njihovo bogato cvetanje. Sadržaj poklopca dodati u 3 litre vode i prihraniti biljku zalivanjem. Muškatle se, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smeju prihranjivati folijarno (prskanjem preko listova). Tokom vegetacije prihranu muškatla treba obavljati zalivanjem 1-2 puta nedeljno rastvorom FLORAVIT-a za muškatle.
Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, jer će u suprotnom listovi muškale uvenuti. Previše vlage uzrokuje truljenje, tako da treba voditi računa da tlo bude ravnomerno vlažno.
Zimi muškatlu stavite na hladnije mesto i držite je gotovo suvom.
Početkom proleća podrežite biljku, presadite ukoliko je to potrebno i postepeno povećavajte količinu vode za zalivanje i počnite sa prihranjivanjem.
Razmnožavajte muškatle uzimanjem reznica sočnih biljaka, najbolje leti. Reznice stavite u topao, peščani kompost i vodite računa da on bude umereno i dovoljno vlažan.
Ruže nisu veliki probirači u pogledu zemljišta, ali to ne znači da o zemljištu ne treba voditi računa. Lepe i zdrave ruže mogu obilno cvetati i biti zdrave samo na dobro pripremljenom, pođubrenom i dovoljno vlažnom zemljištu koje se redovno okopava.
Ružama najviše odgovaraju sunčana do polusenovita i od vetra zaštićena mesta.
Neposredno pred sadnju ruža, zemljište treba fino isitniti i poravnati, a rupe za sadnju ne treba kopati duboko (oko 40 cm dubine i širine). Nije dozvoljeno nikakvo dodavanje đubriva neposredno u rupu pri sadnji, jer to može izazvati truljenje ili ožegotine korena.
Nezi sadnica se mora pokloniti posebna pažnja i u tom smislu naročito je važno da ih redovno okopavate, zalivate, prihranjujete tečnim đubrivima (apsorpcija tečnih đubriva je daleko brža nego kod granulisanih đubriva) i štitite biljke od štetočina i bolesti. U cilju obezbeđivanja optimalne prihrane ruža, razvijen je FLORAVIT za ruže, specijalno tečno đubrivo NPK formulacije 5:5:5 sa dodatkom gvožđa i ostalih mikroelemenata.
Prihrana ruža se obavlja zalivanjem ili prskanjem preko lista, prilikom čega se mora voditi računa da se biljka prska pripremljenim rastvorom (sadržaj poklopca dodati u 3 litre vode) samo popodne ili po oblačnom danu, nikada po sunčanom vremenu, jer to može dovesti do nastanka ožegotina po listovima.
FLORAVIT za ruže se može kombinovati sa sredstvima za zaštitu bilja, osim preparata na bazi sumpora, bakra i alkalnih mešavina kreča, sledećim redosledom:
voda – FLORAVT za ruže - pesticid.
Prihrana se u toku vegetacije obavlja 1-2 puta nedeljno.



Kaktusi su popularne kućne biljke zbog svojih neobičnih oblika i impresivnih bodlja i cvetova. Kaktusi će cvetati samo ako zimi imaju razdoblje strogog mirovanja tokom kojeg njihov rast skoro potpuno prestaje. To se može postići tako da se kaktusi stave na veoma hladno mesto i uopšte ne zalivaju u periodu od kraja oktobra do kraja marta.
Nakon toga se kaktusi mogu premestiti na sunčano mesto (vrstama sa gustim bodljama je potrebno najviše svetla) i započeti sa zalivanjem i prihranom FLORAVIT-om za kaktuse NPK formulacije 4:5:9.
Kaktusi se prihranjuju zalivanjem.
Mešavina zemlje koju koristite za kaktuse treba da bude veoma porozna sa mnogo šljunka, peska ili drugog propusnog materijala kako bi se brzo osušila nakon zalivanja.
Prilikom gajenja kaktusa treba se rukovoditi principom “manje je više”.

Нема коментара: